Piano Stitch review _ Acoustic or digital
اگر با دنیای پیانوهای آکوستیک و دیجیتال آشنا باشید احتمالاً تاکنون با عبارت کوک برخورد کردهاید. پیانوهای آکوستیک گاهی نیاز به کوک پیدا میکنند و درصورتیکه چنین نشوند. فرکانس صدایی که مد نظرتان است را تولید نمیکنند. بهنوعی صدای پیانوها اصطلاحاً ناکوک و خارج خواهد بود.
ازاینرو بسیاری سؤالات زیادی در مورد کوک شدن و روشهای کوک کردن یک پیانو دارند که شاید هیچ جواب جامعی در مورد آن پیدا نکنند. درصورتیکه شما هم از این دسته افراد هستید نخست با تعریفی از سوی کوک پیانو از استادان بزرگ و هنرمندان به شما توضیحاتی را ارائه میکنیم که حداقل یک پیشزمینه در این مورد داشته باشید.
عملیات کوک به مجموعه تغییراتی گفته میشود که جهت رساندن فرکانس سیمهای پیانو به حالت استاندارد است. این دستگاه مکانیکی متشکل از شش هزار الی هفت هزار قطع است که باید بهصورت کاملاً با یکدیگر هماهنگ کار کنند. درصورتیکه یک عضو از آن با مشکل در عملکرد مواجه شود درست مانند بدن انسان از خود ضعف نشان میدهد.
پیانوها عموماً از 2220 عدد سیم تشکیل شده و در بخشهای مختلف از جمله طول، ضخامت و همینطور جنس هر سیم و هر شرکت و یا حتی هر مدل ممکن است با دیگری کاملاً متفاوت باشد.
ازاینرو بهطورکلی سیمها در سه قسمت اصلی قرار میگیرند که یکی بیس یا سیم پایین میباشد. در مقابل آن میدل ها و سیمهای وسط و بخشهای بالایی نیز باید توسط سیم هدایت شوند که به آن نت بالا گفته خواهد شد. در نتیجه هرکدام از آن ها برای تولید یک طیف از صدای زیروبم به کار گرفته شده و این تفاوتها باعث میشود که سیمها در حالت کشسانی منحصربهفرد خود بر، از کلاویهها نیرو دریافت کنند. تصور کنید مانند ترمز دوچرخهای که پس از مدتی ممکن است ضعیف شود و عملکرد درستی نداشته باشد.
میزان و توانی که با استفاده از آن سیمهای یک پیانو کشیده میشود را فرکانس میگویند که ممکن است یک طیف کاملاً متغیر باشد. البته باتوجهبه انواع پیانوها مسئله کوک میتواند متفاوت باشد. حتی برخی شرکتها در مسائل جزئی نیز نوع کوک خاصی دارند.
یک عدد درگذشته طبق فرکانس بسامدی 432 هرتز برای نتهای A4 یا LA از اکتاو چهارم روی پیانوها تعیین شده بود که وقتی چکشها به سیمهای موردنیاز نیرو وارد میکنند. این سیمها 432 بار در ثانیه ارتعاش پیدا میکنند. ازیکطرف دیگر در دنیای موسیقی مدرن این عدد به 440 هرتز ارتقاء پیدا کرده است. به عملیاتی که طبق آن کشش سیمها به رقم استاندارد میرسد کوک پیانو میگویند.
یعنی تصور کنید که با میزان فشار وارده بر کلاویههای پیانوی شما، آن ها نیروی لازم را بر سیم اجرا نکرده و در نتیجه سیم آن نت بر حسب هرتز را که میخواهید تولید نمیکند. در نتیجه سرعت آن کم تر است و یا این که صدای تیزتری را منتشر مینماید.
نتهای پیانو عموماً از یک الی سه سیم تشکیل شده است که هرکدام از این سیمها به یک بخش استوانهایشکل فلزی به نام تیونینگ پین متصل شده است. این تیونینگها بازهم داخل یک صفحه از جنس چدن قرار گرفته و یا این که ممکن است بین پین بلاکها فرورفته باشند. درصورتیکه میخواهید توسط پیانوی شما یکصدای مطلوب تولید شود نیاز است که توسط آچار مخصوص کوک پیانو بهخوبی تنظیم شود و به آن طیف هرتزی که میخواهیم برسد.
اگر بهتازگی صاحب یک پیانوی جدید شدهاید. احتمالاً این سؤال برایتان ایجاد میشود که هرچند وقت یکبار باید نسبت به تنظیم کوک پیانو اقدام کنید. موضوع این است که این مسئله بسیار به میزان کارکرد شما و استفادهتان از پیانو بستگی دارد. اگر فردی هستید که در طول روز ساعتها درگیر پیانو بوده و مینوازید.
نتهای مختلف و خاصی را استفاده میکنید و یا این که استفاده شما حرفهای است. همینطور کیفیت تیونینگ پینها نیز در این امر تأثیر بسیار زیادی خواهد داشت. در درجه دوم حتماً تاریخ کوک قبلیتان را به یاد داشته باشید که باید به شخصی که قرار است کوک را انجام دهد اطلاع دهید. همینطور یک تکنسین ممکن است سطح خاصی از مهارت را داشته باشد و پیانوی شما را خیلی دقیق و عالی کوک نکرده باشد. در این صورت نیاز است که پیانوی شما پس از گذشت مدتزمان کوتاهی دوباره کوک شود.
این کار معمولاً بین 80 دقیقه تا دو ساعت زمان میبرد. در نتیجه اگر این پروسه بهدرستی انجام شده باشد باید تمامی سیمها بهصورت کاملاً هماهنگ، یکنواخت و به شکل همگن ارتعاش از خود نشان دهند. در نتیجه اگر میخواهید پس از کوک کردن پیانوی خود را تست کنید. به صدا و شفافیت میزان صدای تولیدی آن دقت داشته باشید.
کوک پیانو دیجیتال و آکوستیک به عوامل زیادی بستگی دارد و باید در بخشهای مختلف تغییراتی ایجاد شود که بگوییم یک پیانو بهدرستی کوک شده است. نخست ممکن است پینهای مربوط به پروسه تیونینگ لق شده باشند.
درصورتیکه این پینها در اثر زمان، شرایط و آبوهوایی و همینطور رطوبت یا این که توسط یک تکنسین ناوارد کوک شده باشند معمولاً هرز میشوند و سبب میشود که سیمها در یک کوک و یا نت خاص ترمز نکنند.
پین پلاک بخش حساسی است که شاید در مدتزمان و دوره استفادهای خاص دچار شکستگی شود. این بخش معمولاً باید میزان توان زیادی را تحمل کند و به گفته تکنسینهای متخصص حوزه پیانو این رقم چیزی معادل 9 الی 12 تن میباشد. درصورتیکه هرگونه ترکی در این بخش ایجاد شود قدرت و توان نگهداشتن کلی این وزن تا حد زیادی کاهش پیدا خواهد کرد. درست مانند کامیونی که یک لاستیکش پنچر شده است. دیگر عملاً امکان کارکردن ندارد.
تا به اینجا در مورد دلایل این که یک پیانو ممکن است کوک نباشد را خواندیم. یکی از مهمترینها مربوط به خرابشدن خرک است و همینطور شکستگی داخل پل ها معمولاً مشکلی را ایجاد میکند که بهواسطه آن پیانو بهخوبی کوک نمیشود و صوت خوبی را از خود خارج نمیسازد. در نتیجه اگر در حال کوک صدای فن، تلویزیون و یا سیستمهای صوتی باشد. احتمالاً پیانوی شما بهخوبی کوک نخواهد شد و روی ارتعاش آن تأثیر مستقیم دارد. شنوایی شخصی که پیانو را کوک میکند نیز بسیار مهم است.
موضوع بعدی مرتبط با مسئله عدم کوک بودن یک پیانو رطوبت هوا میباشد. انبساط برد صدا در واقع اصلیترین مشکلی است که ما در اینجا با آن مواجه هستیم. زیرا وقتی رطوبت بالا باشد این مشکل پیش میآید و انبساط آن به ایجاد فشار در پل منتهی شده که در نهایت انتهای سیمهای پیانو به آن متصل بوده و این سبب بالابردن کوک سیم میگردد. ضمن این که وقتی در وضعیتی هستیم که درصد رطوبت کم است و هوا خشکتر است. بازهم ساند بردیا برد صدا عملیات برعکس را روی خود تأثیر میپذیرد. در نتیجه منقبض شده و صدا با کوک کم تر منتشر میگردد.
موضوع بعدی دمای هوا میباشد که افزایش و کاهش آن باعث میشود که بخشهای جزئی از قسمتهای مختلف پیانو دچار تغییرات شوند.
احتمالاً در نهایت اگر قصد خرید یک پیانوی آکوستیک نو را دارید این سؤال در ذهنتان شکل میگیرد که آیا پیانوی تازه من هم نیاز به کوک خواهد داشت؟ در 99 درصد مواقع جواب ما بله است. در واقع خام و همسان نبودن این بخشها که عملیات تولید صدا را روی پیانو بر عهده دارند سبب میشود که مسئله برهمخوردن کوک پیانو دوباره مطرح شود.
در نتیجه برای این که بهخوبی و اجزای مختلف پیانو به حالت تثبیت برسند ساز شما در اولین سالی که خریداری میکنید باید حداقل 4 بار کوک گردد. البته تا حد زیادی این مسئله بستگی به مدل و نوع و حتی برند سازنده و میزان دقت شرکت در طراحی دارد. در این مورد لازم است که با تیمی مجرب در خصوص پیانوی خود با ذکر مدل آن گفتگو کنید که آن ها بر اساس تجربه و علم به شما پاسخ میدهند. بهتر است که با شروع هر فصل از سال یکبار پیانوی خودتان را کوک کنید. در این صورت از تغییرات دمایی که روی پیانو تأثیر میگذارد و کوک را بر هم میزند نیز جلوگیری میشود.
عموماً این مسئله تا حد زیادی مربوط به عدم کوک کردن پیانو در دورههای زمانی مشخص و مقرر است. معمولاً عده زیادی در ایران فکر میکنند که وقتی از پیانو استفادهای نخواهند داشت. پس در نتیجه خبری از مشکل در ارتعاش نیست و کوک هم لازم نخواهد بود. درصورتیکه این موضوع مسئله کاملاً اشتباهی است. در واقع پیانوها نیاز به کوک دورهای دارند. مانند این است که شما پس از مدتی که یک فرد حرکت نکرده است ناگهان از او دویدن بخواهید. قطعاً سیستم تنفسی و بدن او دچار مشکل خواهد شد و در نتیجه ممکن است خیلی زود ازپاافتاده و از کار بیفتند. پس دریافتیم که انجام بهموقع کوک پیانو از مشکلات احتمالی جلوگیری میکند.
احتمالاً اگر صاحب یک پیانوی دیجیتال هستید این سؤال برایتان ایجاد میشود که آیا شما هم درگیر این پروسه میشوید؟
از این تیتر استفاده کردیم تا توجه شما را جلب کنیم. پیانوهای دیجیتال به دلیل استفاده از سیستمهای الکترونیکی و نداشتن سیم و چکش نیازی به کوک سازی نیز نخواهند داشت. عملیات نواختن در پیانوهای دیجیتال بهصورت دیجیتال انجام میشود و در نتیجه یکی دیگر از مزایای این پیانوها نسبت به مدلهای کلاسیک و آکوستیک همین مسئله است. در واقع اگر نمیخواهید هزینهای را بهصورت دورهای صرف اینگونه موارد کنید قطعاً کوک پیانو از لیست هزینههای شما حذف میشود.
معمولاً این سؤال ایجاد میشود که آیا دو عملیات تعمیر و کوک خاصیتهای یکسانی دارند؟ در پاسخ به این سال باید جواب بدهیم خیر. اگر پیانوی شما از نظر تکنسین نیاز به تعمیر داشته باشد مشکل فراتر از صرفاً کوک نبودن و ناهمگون بودن است. بخشهای مختلف پیانوهای آکوستیک و کلاسیک و نسخههای گرند با دستساخته میشوند و در صورت بروز مشکل در سیستم آن ها معمولاً یک قطعه در کم تر مواقع تعمیر و در بیشتر مواقع تعویض میشود. مثلاً اگر بخشی از پیانو شکسته است. شما نمیتوانید آن را تعمیر کنید. در نتیجه اگر پیانوی شما بهصورت مداوم مورداستفاده قرار گرفته و همینطور جابهجایی نداشته باشد معمولاً دچار مشکل نمیشود.
اما بالاخره از نظر تکنسینهای بزرگ حوزه موسیقی و فعالان دنیای پیانو نیاز است که هر شش ماه یکبار بهصورت حداقلی به فکر رگلاژ دوباره پیانوی خودتان باشید.
بهطورکلی قصد توضیحات اضافه در مورد تعمیرات پیانو را نداریم، اما در کنار کل پیانو آکوستیک یاماها، سمیک و مدلهای دیگر این امکان وجود دارد که تعمیرات دورهای کمتری نیاز دارند و آن هم باتوجهبه کیفیت بالای قطعات مورداستفاده است. بههرحال هر یک از بخشهای پیانو مانند اکشن پیانو ، چکشها و همینطور قسمتهای مختلف تاچ و کلاویه ممکن است نیاز به تعمیر و تعویض داشته باشند. از طرفی دیگر برای رفع نویز و صداهای اضافه معمولاً عوضکردن سیم و ساند بردهایی که دچار شکستگی شدهاند پیشنهاد میشود.
هزاران مورد در یک پیانو وجود دارد که اشخاص آماتور قادر به تشخیص و رفع مشکل نیستند. در نتیجه باید از یک شخص حرفهای در این زمینه کمک بگیرند. متأسفانه عدهای صرفاً به دنبال سود خود هستند و قطعاتی را عوض میکنند که اصلاً نیاز نمیباشد. در واقع در بسیاری از شرایط کوک کردن یک پیانو برای رفع هرگونه ایراد و مشکلی کافی است. به همین دلیل است که به شما پیشنهاد میکنیم عملیات تعمیر یک پیانو را به دست شخصی بسپارید که مطمئن بوده و یا این که امکان نظارت روی عملیات تعمیر نیز وجود داشته باشد.
در واقع کوک استاندارد به شرایطی گفته میشود که در آن تعمیر و نگهداری یک پیانو مطابق توصیههای شرکت مبدأ سازنده انجام میشود و وقتی که نت لا در اکتاو میانی صوت را با فرکانس 440 هرز تولید کند. در نتیجه صدا در این وضعیت بهتر شنیده میشود. چنین تعریفی از جنگ جهانی اول برای مسئله کوک پیانوها ابداع و شناخته شده است.
بزرگترین شرکتهای ساخت و طراحی سیستمهای نواخت موسیقی و پیانو، پیانو دیجیتال یاماها، وبر و آلبرت وبر معمولاً از شما میخواهند بدون توجه به مارک پیانو یا این که قبلاً کوک شده باشد.
اگر بهتازگی صاحب آن شدهاید حتماً نسبت به کوک آن اقدام کنید. اگر روی یک پیانو تغییرات ناگهانی ایجاد نشود و بهصورت کاملاً استاندارد از آن استفاده گردد. بازهم پس از مدتی نیاز به کوک پیدا خواهد کرد. اینطور نیست که شما بر اساس یک برند پیانویی را انتخاب کنید و انتظار داشته باشید که بههیچعنوان مشکلی به وجود نیامده و پیانو بینیاز از کوک باشد. در واقع تولیدکننده صرفاً کنترلی برای خارجشدن یک پیانو از کوک نخواهد داشت. بلافاصله که این پیانوها از شرکت خارج میشوند ممکن است به دلیل قرارگیری در شرایط متفاوت آبوهوایی دچار مشکل شوند.
در ادامه پیانوهای امروزی 88 کلاویه دارند که حدود 220 تا 230 سیم زهی به آن ها متصل هستند. این پیچیدگی باعث میشود که پس از مدتی پیانو عملکرد درستی نداشته و شما ناچار به تعمیر و یا کوک آن شوید. معمولاً در حالت عادی نیازی به تعمیر وجود ندارد. مگر این که توسط شخص، پیانو اشتباه استفاده شده یا این که ضربهای بهصورت فیزیکی به پیانو وارد شود و حتی چند سالی است که از عمر پیانو میگذرد.
میدانیم که بسیاری از سازها نیاز به کوک خواهند داشت و معمولاً عملیات کوک آن ها پس از مدتی توسط خود شخص نیز قابل انجام است. اما در مورد پیانوها شرایط کمی تفاوت دارد. دلیل آن همان مسئله بزرگ بودن و وسعت صوتی است که پیانو دارد و از طیف 27 هرتز شروع شده و تا رقم 3500 میرود. بهغیراز یک اکتاو پایین پیانو، هر کلاویه در دیگر اکتاوها از دو یا حتی سه سیم در نسخههای بزرگتر ساخته شده است که معمولاً این سیمها بهصورت کاملاً یکسان از کوک خارج نمیشوند. در نتیجه نواختن یک نت نیز میتواند صدای عجیب و غیرقابلتحملی ایجاد کند.
در پاسخ به این سوال که چرا پیانوی من کوک نگه نمی دارد باید عرض کنیم که معمولا خراب شدن یا شکستن بخشی از پل ها و خرک می تواند سبب بروز چنین مشکلی شود. همینطور وجود سر و صدا های اضافی می تواند مشکلی در عملکرد ارسال نت از کلاویه به چکش ها و برد صدا داشته باشد. ضمن این که حساسیت ما برای کوک پیانو در یک زمان خاص باعث می شود که معمولا پیانو دیگر کوک را حفظ نکند.
معمولاً هزینهای معادل 350 تا 500 هزارتومانی بهعنوان هزینه در نظر گرفته شده برای انجام کل پروسه کوک تعیین میگردد. البته این در صورتی است که پیانوی شما مشکلی به جز کوک نداشته و نیاز به تعویض قطعه و یا حتی تعمیرات جزئیتر نداشته باشد. درصورتیکه قصد کوک پیانوی خود را دارید به این مسئله توجه کنید که برخی نرمافزارها با دریافت صدای پیانو به شما این امکان را میدهند که تشخیص دهید، آیا پیانو از کوک خارج شده است. حتی آن ها یک طیف صدای استاندارد را بهعنوان پایه کار در نظر میگیرند که بهواسطه آن امکان تنظیم دقیق کوک پیانو نیز مطابق چیزی که نیاز است وجود داشته باشد. این نرمافزارها حتی روی تلفن همراه هوشمند شما نیز نصب میشوند. DaTuner یکی از این ابزار هاروی موبایلهای اندرویدی است.
کوک پیانو آکوستیک آچار کوک پیانو انواع کوک پیانو کوک پیانو تهران قیمت کوک پیانو
نظر خود را بیان کنید...